taitaja2008.com

  • Etusivu
  • Ammatilliset taidot puntarissa
    • Aikuisopiskelijan ammattitaidon kehittäminen
    • Yksityinen ammatillinen opetus väylänä ammattiin
    • Oppisopimus antaa tekijälle ammatin
  • Erilaiset kilpailut ja palkinnot kannustavat ammattilaisia
    • Ammattilaisten palkinta kannustaa kehittymään
    • Millaisia palkintoja voi saada Taitajakilpailuissa
    • Taitajakisat ammattitaidon osoittajina
  • Erilaisia ammatteja ja yrittämisen mahdollisuuksia
    • Kilpailukoordinaattori projektinjohtajana
    • Sähköalan ammattilainen taipuu moneen
  • Työharjoittelupaikan etsiminen verkossa
  • Ota kaikki irti työharjoittelusta!

Ammattilaisten palkinta kannustaa kehittymään

Suomessa ammatilaisten kehittymistä kannustetaan erilaisilla palkinnoilla. Palkintoja voi saada osallistumalla Taitajakisoihin tai oman liittonsa kautta. Yrittäjille kannustimia tarjovat yrittäjäjärjestöt, kuten esimerkiksi Kukkakauppiasliitto, joka palkitsee Flooran päivänä Vuoden Floristin. Toki osaamistaan voi näyttää ammattitaitokisoissa, mutta vuonna 2020 Taitajakisa oli valitettavasti peruutettu COVID-19-pandemian takia, mutta toivottavasti vuonna 2021 nähdään taidokkaita töitä liittyen floristin tai muiden osaajien ammattiin.

Miten palkinta auttaa alan opiskelijaa tai ammattilaista

Moni tavallinen tallaaja voi pohtia, ruokkivatko palkinnot kilpailijoiden omanarvontuntoa tai huomiohakuisuutta. Ammattitaidon palkinta on hyvä asia, koska se kannustaa yhä parempiin ammatillisiin suorituksiin ja hyvään laatuun tehdyssä työssä. Palkinto myös avaa ovia uusille yhteistyökumppaneille ja taloudellisen kannattavuuden lisäämiseksi. Onhan se hienoa, että esimerkiksi käsityöläisen palkintokaapissa on kulta-, hopea- tai pronssimitali ammattitaitokilpailuista tai kunniakirja osaamisesta. On hyvin tavallista, että esimerkiksi kampaamoissa, partureissa ja kosmetologisissa liikkeissä on asiakkaan nähtävillä palkintokaappi tai hyllykkö, josta asiakkaat voivat nähdä palkinnot ja kunniakirjat. Ne antavat asiakkaille sekä yhteistyökumppaneille kuvaa siitä, että yrittäjä on alansa osaaja sekä luotettava. Palkintokaappi on osoitus, että yrittäjä tai ammattilainen on ajan tasalla ammattitaidossaan. Sen sijaan, jos palkintokaappi on kymmeniä vuosia vanha ja pölyttynyt, ei se anna kuvaa ammattitaidon päivittämisestä. Käydyistä lisäkursseista ja jatkokoulutuksista sekä sertifikaateista kannattaa olla kehystettynä kopiot liikkeen seinillä, jotta asiakas voi niitä tarkastella halutessaan.

Monilla aloilla on alakohtaisia SM-kilpailuja. Esimerkiksi rotukoirien jalostajat järjestävät koiranäyttelyitä, joissa on mukana tottelevaisuuskilpailuja. Siinä vaaditaan koiranomistajalta ammattitaitoa, että hän osaa kouluttaa koiraansa suorittamaan erilaisia liikkeitä ja temppuja sekä tottelemaan käskyjä ja kieltoja. Erikoisesti vartiointi-, poliisi- ja tullialan koirien on osattava paljon enemmän kuin tavalliset koirat ja kilpailujen avulla voidaan testata niin koiran kuin omistajan tai kennelin haltijan ammattitaito.

Hevosalalla on monenlaisia ammattitaitokilpailuja, sillä hevonen on älykäs eläin, jota on käytetty monenlaisissa tehtävissä. Esteratsastaja ylittää esteet hevosellaan särkemättä kukka-asetelmia, jotka floristi on sinne laittanut radan varrelle. Maaseutunäyttelyissä esitellään eläintenkasvattajien ammattitaitoa ja osaamista. Parhaimmat kasvattajat saavat palkinnon tuomariston sekä yleisöäänestyksen tuloksena. Ei ole yhdentekevää, miten ammattitaitoa harjoitetaan. Sen tulee olla eettisesti hyväksyttyä ja eläinten oikeuksia kunnioittavaa. Sellaisesta voidaan palkita eläinten kouluttajaa tai kasvattajaa.

COPYRIGHT © 2020 · taitaja2008.com