Suomessa on pidetty ammattitaidon osoittamisesta kilpailuja jo 1980-luvulta lähtien. Ammatilliset oppilaitokset sekä myös ammatissa jo toimivat henkilöt ovat voineet osallistua kilpailuihin, jotka liittyvät omaan ammattialaan. Suomessa tällaisia kilpailuja on järjestänyt Skills Finland ry, jonka Internet-sivuilta voi tutkia, missä ja milloin kisoja on järjestetty Suomessa, ja millaisia palkintoja tai tunnustusta kilpailuissa sijoittuneet ovat saaneet.
Miksi kannattaa osallistua Suomen Taitajakisoihin?
Moni ei uskalla osoittaa ammattitaitoaan julkisesti. Kuitenkin, jos on saanut kiitosta esimerkiksi opiskelutovereiltaan, ammatinopettajiltaan ja asiakkailtaan osaamisestaan, silloin kannattaa harkita osallistumista Taitajakisoihin. Osaamisestaan voi koota jo opiskeluajaltaan saakka ammatillista portfoliota, johon voi kerätä ammattitaitonsa osaamista kuvaavia näytteitä, valokuvia, videoklippejä, piirustuksia tai kirjoituksia.
Suomalainen sananlasku sanoo: ”kukaan ei ole seppä syntyessään”. Se pitää edelleen paikkaansa erityisesti käsityövaltaisilla aloilla. Sinnikäs harjoittelu johtaa kuitenkin opiskelijaa ja vastavalmistunutta työntekijää vaiheeseen, jossa tehty työ sujuu automaattisesti ja myyntikelpoisesti. Lopulta harjoittelija huomaa, että hän onkin ammattilainen, jonka ei tarvitse jatkuvasti katsoa ohjekirjoista ja käsikirjoista työn vaiheita ja laadun mittareita. Näitä tuomaristo tarkkailee, kun Taitajakisoissa osallistutaan kilpailuihin. Työn on sujuttava laadukkaasti ja ammattitaitoisesti.
Kilpailijan työvaiheita seurataan, onko hän levollinen vai työssään hermostunut. Huomioidaan myös välineiden käyttötapa ja onko työpiste järjestyksessä. Kilpailuissa on tärkeää olla asianmukaisesti pukeutunut alansa työasuun. Ergonomiaan kiinnitetään huomiota, että kilpailija tekee kilpailutyötä oikeissa työasennoissa. Oikeiden työasentojen oppiminen ehkäisee ammatillisia sairauksia työelämässä. Kilpailuaikana syntyvät jätteet lajitellaan oikeisiin jätteiden keräysastioihin. Tietysti kilpailutilanteessa ei lähdetä takapihalle viemään jätteitä, vaan ne laitetaan merkittyyn jätesäkkiin ja sitten pussi kilpailun jälkeen kuljetetaan jätteiden lajittelupisteelle. Yleisö sekä tuomaristo seuraavat tarkasti kilpailun aikana kaikkea, mitä kilpailupaikalla tapahtuu. Tärkeää on, että kilpailu sujuu turvallisesti ja hyviä käytäntöjä noudattaen.
Muita etuja Taitajakisoihin osallistumisesta
Skills Finland ry:n järjestämiin Taitajakisoihin osallistuminen antaa kilpailijalle itseluottamusta. Hyvä sijoitus voi avata ovet euroopanmestaruuskisoihin ja jopa maailmanmestaruuskisoihin ulkomailla. Valitettavasti vuonna 2020 jouduttiin peruuttamaan Taitaja2020-tapahtuma Suomessa. Seuraava kilpailu on suunnitteilla vuonna 2021. Semifinaaleissa sijoittuneet palkittiin ja he mahdollisesti voivat kilpailla uudestaan ensi vuonna.