taitaja2008.com

  • Etusivu
  • Ammatilliset taidot puntarissa
    • Aikuisopiskelijan ammattitaidon kehittäminen
    • Yksityinen ammatillinen opetus väylänä ammattiin
    • Oppisopimus antaa tekijälle ammatin
  • Erilaiset kilpailut ja palkinnot kannustavat ammattilaisia
    • Ammattilaisten palkinta kannustaa kehittymään
    • Millaisia palkintoja voi saada Taitajakilpailuissa
    • Taitajakisat ammattitaidon osoittajina
  • Erilaisia ammatteja ja yrittämisen mahdollisuuksia
    • Kilpailukoordinaattori projektinjohtajana
    • Sähköalan ammattilainen taipuu moneen

Kilpailukoordinaattori projektinjohtajana

Kilpailujen järjestäminen vaatii monenlaista ammattitaitoa. Siihen yleensä rekrytoidaan monia yhteistyötahoja, kuten kilpailun järjestäjä, oppilaitoksia, yrittäjiä ja sponsoreita. Kilpailun järjestäjän tulee laatia sellaisia kilpailusääntöjä, jotka kaikki osapuolet hyväksyvät.

Kilpailukoordinaattorin tehtävä

Kilpailuille on hyvä järjestää kilpailukoordinaattori, jolla on kaavio tai suunnitelma siitä, miten ammattitaitokilpailu voidaan järjestää. Kilpailukoordinaattorilla on kaikki langat käsissään ja hänellä on myös yhteystiedot kaikkiin osapuoliin. Kilpailun järjestäminen on kuin projekti, jossa kilpailukoordinaattori tai projektipäällikkö asetettuaan projektin tekee liiketoimintasuunnitelman. Ilman liiketoimintasuunnitelmaa ei onnistuisi minkään kilpailun järjestäminen. Hän voi liiketoimintasuunnitelmaa tehdessään koota työryhmän, joka osallistuu liiketoimintasuunnitelmaan. Jokaiselle jaetaan oma vastuualueensa. Siihen liittyy myös rahoituksen suunnittelu ja miten hankitaan tarvittava rahoitus, vakuutukset ja riskinhallinta.

Kilpailukoordinaattori seuraa koko projektin aikana sen toteutusta, niin että suunnitellut asiat tulevat oikeasti toteutetuksi eikä vain paperilla. Samoin hän tarkistaa, että jokainen projektiin osallistuva tekee hänelle suunnitellut tehtävät. Jos jonkun tehtävänä on hankkia kilpailutilat, niin hän huolehtii, että ne ovat riittävän suuret ja turvalliset. Samoin kilpailutilojen tulee olla hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Joku toinen projektiin osallistuja voi hankkia tarvittavat kulissit kilpailutiloihin eri ammateille, kuten työpöytiä ja työtuoteja, valaisimia, sermejä ja niin edelleen. Hän hankkii myös ammattitaitoisen sähköliikkeen kautta sähköasentajia asentamaan turvallisia pistokkeita eri laitteille, joita käytetään kilpailun aikana. Joku huolehtii yleisestä siisteydestä, toinen vahtimestarin tehtävistä ja kolmas lippujen myynnistä. Ammattitaitokilpailujen järjestämisessä on lukuisia tehtäviä, joita vierailija ei edes aina arvaa. Tarvitaan myös ammattitaitoinen tuomaristo, dokumentoija ja median edustajia paikalle. Kilpailukoordinaattori huolehtii myös siitä, että jokainen projektissa toimiva saa aikanaan palkkionsa toiminnastaan. Aikanaan myös päätetään kilpailuprojekti ja sen jälkeen arvioidaan tuloksia. Vuonna 2020 Taitajakisat jouduttiin peruuttamaan korona-pandemian takia. Todennäköisesti kilpailun järjestäjällä oli voimassaoleva keskeytysvakuutus. Semifinaaleihin päässeet saivat kuitenkin kunniakirjat hyväksytyistä semifinaalitöistään.

Muita ammatteja liittyen ammattitaitokisoihin

Voisi luetella monta ammattia liittyen Taitaja-kisoihin. Kiteytettynä voisi sanoa, että niin kilpailujen järjestäjät ja osallistujat sekä yleisö tarvitsevat monenlaisia palveluja kilpailujen aikana. Siihen liittyy palvelut, kuten kuljetus-, majoitus- ja ateriapalvelut. Asiakkaiden, kilpailijoiden ja järjestäjien hyvinvointi kilpailujen aikana sekä turvallisuus kilpailupaikalla ovat ratkaisevia. Kilpailijoiden valinta etukäteen karsinnoilla vähentää epäonnistumisen riskejä. Oppilaitoksien opettajat silloin ovat tärkeässä yhteistyössä kilpailunjärjestäjän kanssa.

COPYRIGHT © 2020 · taitaja2008.com